Якою буде гривня в лютому хто спекулює на темі та чого чекати простим українцям

Паніка довкола скупчення російських військ на кордоні різко вдарила по українській грошовій одиниці

Українська гривня у січні 2022 року пішла в «круте піке», але вже наприкінці місяця зупинилась у своєму падінні. Експерти дотримуються думки, що далі курс залишиться на такому ж рівні, як зараз, однак ситуація може змінитись і гривня у швидкій перспективі може повернутись до тогорічних позначок «на табло».

Оптимістичні та «не дуже» прогнози

Економіст Олександр Охріменко впевнений, що гривня зміцнюватиметься і у лютому відбудеться відкат на курс у межах 27.

«Я прогнозую, що курс гривні буде на рівні 27 за долар. Тому що паніка (щодо загрози повномасштабного вторгнення Росії – ред.) заспокоїлась, а з економічної точки зору в нас на сьогоднішній момент очікується ревальвація», – запевняє експерт.

Своєю чергою член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин не поділяє подібну думку, але й виключає «долар по 30 гривень».

«Зараз безперечно є величезна залежність курсу від послаблення або загострення ситуації на сході України і від дипломатичних рівнів. Але я маю глибоке переконання, що Національний банк України і наявні на сьогоднішній момент 30 млрд доларів валютних резервів повністю зроблять неможливим перевищення курсу в 30 гривень за долар і я думаю, що ми реально побачимо цифри десь 28,6-28,7 до 29», – пояснив економіст.



Він додав, що це є ті цифри, які закладені в державний бюджет на 2022 рік.

«Національний банк України спочатку продав у січні місяці 700 млн доларів. І такі інтервенції будуть продовжуватись для того, щоб утримувати курс приблизно на сталому рівні», – резюмував Пендзин.

Що відбувається на валютному ринку?

Голова Комітету економістів України Андрій Новак не береться прогнозувати курс, оскільки в Україні немає курсової політики.

«Національний банк України сповідує принцип так званого плаваючого курсу, а це фактично він самоусунувся від однієї з головних своїх функцій, заради якої Нацбанк і існує, і платники податків його утримують  забезпечення стабільності курсу національної грошової одиниці», – говорить економіст.

Експерт заявляє, що Нацбанк не виконує це своє завдання, хоча воно прописане навіть в Законі України «Про Національний банк України». Принцип пливучого курсу полягає в тому, що нібито ринок формує, а НБУ тут ні при чому.

«Те, що зараз відбувається девальвація, Нацбанк пояснює скупченням російських військ біля українських кордонів і через це спрацьовує нібито психологічний фактор паніки, хоча насправді це, м’яко кажучи, не зовсім так. Ніякої паніки в населення ми не бачимо, біля обмінників валют по всій країні ви не побачите не тільки паніки, а навіть черги в 4-5 людей. Тобто ніякої паніки на роздрібному ринку валютному немає», – пояснив Новак.

Він додає, що вся девальвація відбувається виключно на торгах на міжбанківському валютному ринку.

«І зараз, я так розумію, фінансові спекулянти безумовно за співучасті керівництва НБУ вирішили під цією темою скупчення військ прокрутити пару мільярдів гривень на валютному ринку і підзаробити на валютних коливаннях кожного торгового дня. Безумовно, це можна робити тільки маючи первинну інформацію про те, як кожного торгового дня буде себе вести регулятор  НБУ: чи буде він виходити з інтервенцій, чи не буде, чи буде він купляти чи продавати валюту, в яких обсягах. Тобто тільки той, хто має цю первинну інформацію, має можливість спекулювати на валютному ринку. Для нас це нібито невеликі коливання, по 10-20-30 копійок кожного торгового дня, але маючи сотні мільярдів гривень, ці копійки перетворюються в мільйони і десятки мільйонів гривень чистого заробітку кожного торгового дня. А це заробіток з нічого, на повітрі, і в кінцевому результаті сплачуємо цей заробіток ми  споживачі», – переконаний економіст.

Саме тому Новак не може й приблизно спрогнозувати розвиток ситуації з гривнею в лютому.

Джерело





Оставьте комментарий