Що таке дижонська гірчиця головні особливості популярної приправи

RU

Діжонська гірчиця — це приправа з багатою історією, гладкою текстурою та оригінальним смаковим профілем, яка користується величезною популярністю не тільки у Франції, де вона була винайдена, а й в інших країнах світу. У статті розповідаємо про особливості дижонської гірчиці. 

Що таке дижонська гірчиця головні особливості популярної приправи
Що таке дижонська гірчиця головні особливості популярної приправи


Коротка історія та метод виробництва

Ця приправа була винайдена у XVIII столітті у місті Діжон, розташованому в Бургундії. Традиційний метод виготовлення дижонської гірчиці включає замочування насіння у вержусі (кислому соку з недозрілих виноградних ягід). Деякі виробники замість кислого соку використовують сьогодні біле вино чи суміш води та оцту. Але оригінальна приправа робиться лише за допомогою вержусу. Замочування насіння перед подрібненням дозволяє зменшити їхню гіркоту і тим самим пом’якшити смак готової приправи. Після цього насіння подрібнюють у пасту і змішують із сіллю, яка виступає в ролі природного консерванту, та іншими інгредієнтами, добиваючись гладкої кремової текстури. В результаті  діжонська гірчиця  легко і рівномірно змазується на хліб, м’ясо та інші продукти, а також ідеально підходить для приготування різноманітних соусів та заправок.

Особливості смаку

Ще одна відмінна риса діжонської гірчиці – її унікальний смаковий профіль. Смак приправи — гострий і пікантний, але з менш відчутною ноткою оцту порівняно з іншими видами гірчиці. Такий профіль досягається за рахунок використання чорного та коричневого насіння у поєднанні з кислим соком незрілого винограду, який замінює оцет. Саме вержус надає готовій приправі тонку складну кислинку та робить смак менш різким.

Універсальність застосування

Діжонську гірчицю можна використовувати в різних стравах — маринадах, соусів, заправках для салатів. За рахунок ніжної кремової текстури, ця приправа добре пов’язує всі інгредієнти. А завдяки особливостям смакового профілю така гірчиця чудово поєднується з різними видами м’яса та риби, посилюючи, а не заглушаючи їх смак та аромат. Часто на основі діжонської гірчиці готують складніші приправи — наприклад, медову гірчицю або з травами.

Користь для здоров’я

Як і інші види гірчиці, дижон містить мало калорій, оскільки в її складі немає жиру. За рахунок цього приправа не підвищує калорійність ситних страв і не шкодить фігурі. Така гірчиця, яку можна купити з доставкою в маркеті важливих штук Маудау, містить багато антиоксидантів, які захищають організм від запалення та негативного впливу вільних радикалів. А в насінні, яке використовується як основний інгредієнт для виробництва гострої приправи, містяться селен, магній, жирні кислоти омега-3. Вони благотворно впливають на самопочуття та зміцнюють імунітет.

Подписывайтесь на "Блокнот Херсона" в Telegram или Viber




Оставьте комментарий