Алкоголь може бути корисним у невеликих кількостях, але при цьому він може бути дуже шкідливим, якщо його вживати у великих кількостях або надто часто.
Рекомендована кількість алкоголю для дорослих становить не більше 14 одиниць на тиждень для чоловіків та не більше 11 одиниць на тиждень для жінок. Одна одиниця алкоголю дорівнює приблизно половині келиха вина, одному келиху пива або одному чарці міцного алкоголю, повідомляє lenta.ua.
Недавнє дослідження вчених з Університету Південної Австралії показало , як споживання алкоголю впливає на біодоступність миш’яку і те, як він накопичується у тканинах. Щоб з’ясувати це, дослідники провели експеримент на мишах.
Мишей годували їжею з додаванням арсенатів — солей миш’якової кислоти, і напували китайським спиртним напоєм, імітуючи споживання алкоголю людиною. Вчені виявили, що алкоголь зменшує накопичення миш’яку в органах за рахунок зміни мікробіоти кишечника та впливу на кишкові бар’єри.
Також споживання спиртних напоїв посилює ниркову фільтрацію та знижує рівень антидіуретичного гормону, що призводить до вимивання більшої кількості миш’яку із сечею та, отже, зниження його шкідливого потенціалу.
«З огляду на широке поширення і алкоголю, і миш’яку, дуже важливо зрозуміти, як вони взаємодіють один з одним усередині організму, щоб краще прогнозувати та пом’якшувати ризики для здоров’я людей», — пояснив доктор Хунбо Лі, автор-кореспондент дослідження.
Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Lenta.UA», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров’я повинні бути обов’язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов’язково звертатися до фахівців.