Лікарі рекомендують 9 доступних продуктів для природного зниження холестерину

Лікарі рекомендують 9 доступних продуктів для природного зниження холестерину
Лікарі рекомендують 9 доступних продуктів для природного зниження холестерину

Дотримання певного раціону має вирішальне значення, коли йдеться необхідність знижувати рівень холестерину.

Зменшити високий рівень холестерину без ліків можливо, але це вимагатиме певних зусиль. Одна з найкорисніших змін – стати активнішими, кинути курити, дотримуватися здоровішого харчування. Зокрема лікарі рекомендують скорочувати продукти з високим вмістом насичених жирів, такі як смажена їжа, солодкі десерти, жирне м’ясо. Щоденний раціон повинен містити більше продуктів, які забезпечують природне зниження вмісту холестерину в організмі.

Серед доступних продуктів, на думку лікарів, найкращими у цій справі є:




Цільнозернові. Цілісні зерна (наприклад, овес, коричневий рис) містять розчинну клітковину – її щоденне споживання в достатній кількості може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ. Клітковина повільно перетравлюється, зв’язується з холестерином у крові та виводить його з організму.

Жирна риба. На думку лікарів, потрібно намагатися з’їдати щонайменше дві порції жирної риби на тиждень. Підійдуть цілком доступні скумбрія або оселедець. Їхні жирні кислоти омега-3 покращують показники тригліцеридів – цей тип холестериноподібного жиру, що міститься в крові, може призвести до того, що артерії стануть твердими або товстими.

Горіхи. Дослідження показують, що регулярне споживання горіхів тісно пов’язане з нижчим рівнем загального холестерину, холестерину ЛПНЩ та тригліцеридів у аналізах людей. Цей ефект пояснюється комплексною дією омега-3 жирних кислот, клітковини, вітаміну Е та рослинних стеролів, що містяться в горіхах.

Зелений чай. Дослідження, що проводилося в Японії за участю понад 40 000 дорослих, показало: ті, що випивали більше п’яти чашок зеленого чаю на день, на 26% рідше помирали від серцевого нападу або інсульту в порівнянні з людьми, які пили рідко. Напій багатий на катехіни – дані речовини сімейства флавоноїдів можуть ефективно перешкоджати виробленню та засвоєнню холестерину.

Бобові. Щоденне вживання половини чашки бобових (включаючи квасолю, арахіс, сочевицю та горох) може знизити рівень холестерину ЛПНЩ у середньому на 5% лише за шість тижнів. Як і овес, квасоля багата на розчинну клітковину, що вимиває холестерин з кровотоку.

Какао. Вживання какао двічі на день також може давати знижуючий ефект холестерину. Медики вважають, що це пов’язано з високим рівнем флавоноїдів, з’єднань з антиоксидантною дією. Їх також багато у темному шоколаді 70% або вище.

Капуста. Хрестоцвіті овочі є одними з найкращих захисників серця та судин. Багато видів капусти містять одночасно і розчинну клітковину, і омега-3 жирні кислоти – компоненти, що знижують рівень холестерину в організмі.

Яблука. Вони є джерелом пектину – різновидом клітковини, що сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ. Також яблука сповнені антиоксидантів, наприклад, поліфенолів, які підтримують чистоту артерій.

Помідори. Їхня перевага – це високий вміст лікопіну, сполуки, яка запобігає окисленню жирових молекул, що серйозно шкодить здоров’ю. Дослідження показали, що помідори та томатний сік позитивно впливають на показники холестерину, а споживання понад 25 мг лікопіну на день навіть знижує рівень ЛПНЩ на 10%.

Джерело: wworld.com.ua