Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні

Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні
Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні

Медичний канабіс став легальним в Україні, президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон. Тепер ми стоїмо перед новим ринком, який уже частково пройшли країни, де легалізована медична марихуана, інформує thepage.ua.

Закон набере чинності через пів року після опублікування — у середині липня 2024 року.

Про вплив медичного канабісу досі ходять суперечки в науковому світі. Тим часом у деяких штатах США марихуана вже приносить більше податків, ніж алкоголь.  розповідає головне з матеріалу SPEKA про ринок канабісу у США, стартапи та технології у цій галузі, що має назву cannatech або weedtech.

Ефективність препаратів із марихуаною досі під сумнівом

Нещодавнє дослідження, опубліковане у Clinical Therapeutics, виявило, що 91% військових ветеранів у США, які використовували медичні коноплі, сказали, що це покращило якість їхнього життя. Але є й протилежні думки, що канабіс не може бути ефективним для лікування посттравматичного стресового розладу за тривалої терапії.

Деякі дослідження доводять, що марихуана може полегшити симптоми у людей, які мають розсіяний склероз, хворобу Крона, запальні недуги кишківника, епілепсію тощо. Вона ефективна за м’язових спазмів, хронічного болю, нудоти, глаукоми, синдрому виснаження (екстремальна втрата ваги та слабкість), тому її вживають деякі пацієнти з онкологічними захворюваннями, ВІЛ/СНІД.

Приклад того, як медичний канабіс допомагає людям із синдромом Паркінсона

Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні

Нагадаємо, що канабіс буває медичним або рекреаційним. Пацієнти, які отримують медичний канабіс, використовують його або екстракти коноплі для лікування захворювань і мають рекомендації або рецепти канабісу від лікарів. Рекреаційні споживачі канабісу купують марихуану або екстракти канабісу лише для задоволення. Але про рекреаційний канабіс в Україні не йдеться. Він залишається забороненим.



Як працює ринок канабісу у світі

Розмір світового ринку канабісу оцінювався 2022 року у $27,7 млрд і, за прогнозами, сягне $82,3 млрд до 2027-го, тобто збільшиться майже утричі завдяки зміні сприйняття та регулювання канабісу у різних країнах.

Індустрія марихуани поділяється на три категорії:

  • Виробники та роздрібні торговці марихуаною вирощують і упаковують продукти з канабісу та продають їх споживачам.
  • Біотехнологічні компанії розробляють і продають фармацевтичні препарати на основі канабісу.
  • Допоміжні підприємства з виробництва марихуани надають продукти та послуги компаніям, що виробляють коноплі, не торкаючись рослини.

Провідні гравці цього ринку зосереджені переважно у США та Канаді. Також галузь розвивається в Ізраїлі та Великій Британії. У Канаді законодавство давно легалізувало всі види марихуани, це зробили й 24 штати США. У дев’ятьох з них марихуана приносить більше податків, ніж алкоголь.

Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні
Як заробляють на канабісі у світі Це варто знати після його легалізації в Україні

На зображенні штати США з різними рівнями дозволу канабісу

На ринку присутні доволі потужні інвестиційні компанії, що надають ресурс саме в індустрії канабісу.

The Arcview Group — мережа ангельських інвестицій, зосереджена на промисловості канабісу.

Canopy — початкова інвестиційна програма наставництва для стартапів у галузі канабісу з акцентом на допоміжні продукти та послуги.

Casa Verde Capital — інвестиції на ранній стадії в інноваційні та швидкозростаючі допоміжні підприємства в індустрії канабісу.

Entourage Effect Capital — приватна інвестиційна компанія, спрямована на інвестиції в індустрію канабісу.

Tuatara Capital — інвестує у компанії-лідери ринку, що працюють у легальній галузі канабісу.

Відомі cannatech-компанії

На ринку канабісу працюють далеко не тільки компанії-вирощувачі дурману. Багато стартапів зросли на впровадженні інфраструктурних рішень. Вони переносять продукти та досвід з інших галузей на канабіс-індустрію та адаптують його:

  • пакування та маркування канабісу;
  • розроблення програмного забезпечення;
  • аксесуари для вживання;
  • бізнес-інкубатори;
  • кадрові послуги;
  • консультаційні послуги;
  • безпека;
  • івенти.

Green Thumb — роздрібний продавець канабісу з Чикаго, вважається одним із найбільших операторів канабісу у США. Володіє понад 80 роздрібними магазинами канабісу у 15 штатах та керує 18 виробничими підприємствами. Має і споживчі бренди, зокрема Good Green (продає різні сорти марихуани), Rythm (канабіс, вейп і концентрати), Dogwalkers (джойнти-самокрутки), Incredibles (шоколад, жувальні цукерки та тверді цукерки), Beboe (жувальні цукерки та вейп-ручки) та Doctor Solomon’s (лосьйони, бальзами та краплі).

LeafLink — платформа для керування гуртовою торгівлею. Ця система централізованих продажів обслуговує понад 8400 роздрібних торговців і 3700 брендів і дистриб’юторів. У 2022 році нью-йоркська компанія запустила модель ціноутворення на повній платформі, яка поєднує платіжні інструменти, логістичні рішення та доступ до ринку за щомісячну оплату.

Stealth Monitoring — це охоронна компанія, що пропонує галузеві рішення, розроблені спеціально для операцій з марихуаною.

Confident Cannabis — програмна платформа для лабораторних випробувань із вбудованою базою даних у реальному часі глобальної легальної статистики канабісу, аби надавати перевірену у лабораторії інформацію про продукт.

Як може початися ринок медичного канабісу в Україні

QuoteЗа даними Департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Національної поліції України, у 2020 році було вилучено 5,34 т канабісу і 3 кг гашишу. Вважається, що одна тонна — приблизно мільйон доз. Враховуючи, скільки не було вилучено, можна уявити кількість споживачів. Можливо, що ринок рекреаційної марихуани — найбільш масовий з усіх тіньових ринків. Зовсім невеликий відсоток на ньому — люди, що вживають канабіс з лікувальною метою, але все одно це свідчить, що існує велика аудиторія споживачів, яка вже лояльна до медичної марихуани, коли вона з’явиться у вільному продажу.

Окрім тіньового ринку марихуани, в Україні доволі активна спільнота виробників одягу, взуття та інших речей з конопель і гроверів (людей, що вирощують марихуану вдома). Також продають насіння різних сортів з seed-банків усього світу (збут насіння не переслідується законом), аксесуари, технічне обладнання, CBD-олії, вейпи тощо.

В Україні промислові коноплі вирощують приблизно 30 компаній. Легалізація медичного канабісу дасть більше можливостей для аграріїв. Натепер медичні коноплі легалізовані у 50 країнах.





Оставьте комментарий