Інфляція та соціалка чому все дорожчає швидше ніж ростуть виплати

RU

Інфляція та соціалка чому все дорожчає швидше ніж ростуть виплати
Інфляція та соціалка чому все дорожчає швидше ніж ростуть виплати

Темпи інфляції значно сповільнилися попри повномасштабну війну, але соціальні виплати все одно позаду.

Якщо держава розвивається у правильному економічному руслі та має позитивні прогнози щодо фінансового становища, то справедливий підхід до підвищення соціальних виплат передбачає прив’язку до інфляційного показника. Іншими словами, видатки повинні зростати пропорційно інфляції. Але українці спостерігають протилежну картину: споживчі ціни ростуть швидше, ніж соціальні виплати.

Редакція Новини Pro поспілкувалася з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналася, чому так відбувається в Україні.

Інфляція випереджає індексацію



За даними Національного банку, квітень 2024 року завершився з показником споживчої інфляції на рівні березня – 3,2%, а в місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. Фактичні темпи дорожчання товарів були трохи повільнішими за траєкторію прогнозу НБУ. Водночас базова інфляція у квітні виросла до 4,4% у річному вимірі.

Поки вартість товарів і послуг йде вгору, розміри соціальних виплат залишаються позаду. Постає питання, чому так відбувається? За словами Олексія Плотнікова, відповідь банальна і проста: через війну державний бюджет перебуває у підвішаному стані. Загалом українська економіка переживає не найкращі часи, тож немає достатньо грошей для індексації соціалки за інфляцією.

Наприклад, інфляція +5% і на 5% збільшити соціальні виплати. Це було б логічно, але просто немає коштів. Інфляція або випереджає індексацію, або знаходиться на одному рівні. За часів військової агресії проти України, на жаль, скоріше інфляція з’їдає ті соціальні виплати.

Тому виходить, що пересічним громадянам доводиться жити у важких умовах, коли ціни збільшуються, а соціальні виплати не поспішають за ними. Справедливий підхід до перегляду соціалки передбачає гарантоване покриття показника інфляції. А ще краще – його перевищення.

Як уточнив економіст, в ідеалі необхідно збільшити державні видатки на соціальне забезпечення громадян приблизно на 10%, якщо споживчі ціни піднялися на 8%. Адже інфляція є усередненим показником, і певні товарні групи дорожчають більше, ніж інші. Звісно, в умовах сьогодення такого результату домогтися неможливо.

Які існують перспективи для українців

Необхідно розуміти, що наразі наповнення державного бюджету залежить від регулярної фінансової допомоги міжнародних партнерів. На початку 2024 року, коли питання виділення Україні грошової підтримки від Сполучених Штатів Америки було невирішеним, експерти попереджали: в бюджеті вистачить на виплату зарплати і соціалки тільки до початку другого півріччя.

Є різні перспективи. Можливо, знизиться інфляція. Або знайдуться гроші для індексації соціальних виплат. Важко прогнозувати, бо йде війна. Незрозуміло, які будуть варіанти наповнення бюджету, його використання, як регулювати інфляційні процеси тощо, – констатував Плотніков.

Загалом різкі темпи підвищення інфляції допомагають стримувати деякі чинники. Наприклад, внутрішній ринок забезпечений достатньою кількістю товарів, не зважаючи на складнощі з логістикою та обмеження експорту агропродукції. Плюс державі вдається контролювати ціни, особливо шляхом збереження стабільних тарифів на комунальні послуги.

Можна зробити висновок, що в умовах війни, коли економічна ситуація та події на фронті досить невизначені, підняття соціальних виплат до рівня інфляції не буде. Зате в Україні залишається стабільною монетарна політика, а курс американської валюти до національної гривні втримується на очікуваному рівні.

Подписывайтесь на "Блокнот Херсона" в Telegram или Viber




Оставьте комментарий