Алкоголь в Україні може подорожчати на 70 відсотків — що відомо

Уряд планує підвищити мінімальні ціни на спиртні напої

Міністерство економіки розробило проєкт постанови про підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на деякі види алкогольних напоїв.

Алкоголь в Україні може подорожчати на 70 відсотків - що відомо
Алкоголь в Україні може подорожчати на 70 відсотків — що відомо

Його представили на сайті відомства. Необхідність подорожчання пояснюють тим, що чинний розмір цін на алкоголь, окрім роздрібної вартості ігристих вин та газованих винних напоїв було запроваджено ще у вересні 2018 року. За цей час зросли ціни на сировину, комплектуючі, енергоносії та витрати на оплату праці. Крім того, з 1 березня 2022 року змінилися ставки акцизного податку на алкогольні напої.



«Це призвело до того, що розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування», — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Тому у законопроєкті пропонують підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв:

· на горілку та лікеро-горілчані вироби підвищити — на 13%,

· на віскі, ром і джин — на 25%,

· на коньяк (бренді) — на 11−12%.

· на виноробну продукцію, зокрема, звичайні (неігристі) вина — на 62%;

· на сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої (зокрема, суміші зі зброджених напоїв і суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту, — на 61−71%;

· на вина ігристі та газовані винні напої — на 28%.

· на виноробну продукцію (окрім сидру та перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, отриманих винятково внаслідок натурального бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більш як 8,5% об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу Tetra-Pak та Bag in box — буде визначатися як похідна від затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію в скляній тарі із коефіцієнтом 0,85.

Джерело





Оставьте комментарий