Як зміняться ціни на продукти в Україні після війни

Як зміняться ціни на продукти в Україні після війни
Як зміняться ціни на продукти в Україні після війни

На час воєнного стану уряд України призупинив експорт низки товарів першочергової важливості, включаючи продукти харчування. Зокрема, Україна більше не постачає за кордон добрива, зернові та інші соціально важливі товари.

Видання “Сегодня” дізналося в експерта, члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, як це вплине на ціноутворення в нашій країні.

Так, за словами Олега Пендзіна, ціни на продукти харчування в Україні залежать від вартості аграрної сировини на міжнародному ринку.



Таким чином, до повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації на нашу територію ціни на українському внутрішньому ринку приблизно відповідали світовим ринковим цінам. Це було пов’язано з тим, що Україна є одним із найбільших аграрних постачальників.

Але після початку війни Україна обмежила експорт. Все зібране торік зерно лишилося в Україні.

“Ми минулого року зібрали 72 млн тонн зернових. Нам, для того щоб наїстися з головою, потрібно десь 18-19 млн тонн. Все інше ми зазвичай експортували. Тобто експортний потенціал України – понад 50 тонн. ніхто нічого не експортує з двох причин: нульова квота на ліцензію, тобто не можна вивезти продукцію. Крім того, вся акваторія Чорного моря, через яку ми вивозили товари, сьогодні заблокована. Експорт стоїть повністю”, – пояснив експерт.

У зв’язку із цим ціни в Україні тепер не відповідатимуть світовим. Значне подорожчання спостерігатиметься у тих регіонах планети, куди раніше постачалася наша аграрна продукція, і де вона конкурувала з аналогічною продукцією з РФ. Це північ Африки, Близький Схід, Китай, Південно-Східна Азія. Там спостерігатиметься фантастичний дефіцит та значне зростання цін на продовольство.

Щодо України, то у нас ціни будуть перебувати відносно в межах норми.

“Україна повністю забезпечена продовольством на кілька років, якщо нічого не зміниться, якщо експорт стоятиме мертве, і все залишатиметься як є”, – зазначив Пензін.

Але при цьому можуть виникати проблеми із логістикою. Через активні бойові дії, у багатьох містах полиці магазинів майже порожні. Причина не в тому, що немає продуктів, а в тому, що немає можливості їх доставити.

У таких регіонах нашої країни, за словами експерта, може статися підвищення цін. Також може виникнути тимчасовий дефіцит.Проте загалом ситуація в країні буде стабільною і очікувати на значну інфляцію не варто.

Джерело